Připravte svůj bazén na letní sezónu - jak na to? | Pooltechnika

Připravte svůj bazén na letní sezónu - jak na to?

23.5.2022

Zahradní bazén, ve kterém se můžete osvěžit během letních měsíců, představuje vítanou alternativu k přeplněným veřejným koupalištím. Abyste si mohli užívat křišťálově čistou vodu po celou sezónu, je nutné bazén doplnit o příslušenství, která z koupání udělají pravý požitek.

U výběru bazénového příslušenství je zapotřebí hledět zejména na velikost a typ vašeho bazénu. Jaké příslušenství potřebuje každý bazénář, aby mohl svůj bazén připravit na letní sezónu? Na to se podíváme v dnešním článku.

Potřebné příslušenství

Mezi základní příslušenství patří filtrace a filtrační náplň, díky nimž voda ve vašem bazénu zůstane dokonale čistá. Filtraci je zapotřebí vybírat v závislosti na celkovém objemu vody v bazénu (tento údaj je uveden v parametrech každého typu bazénu).

Dále budete potřebovat dostatečně dlouhou hadici, kterou propojíte filtraci a skimmer (hladinový sběrač nečistot) a případně na ni také napojíte bazénové čerpadlo. Další hadici můžete použít jako výpusť vody z filtrace do odpadu. Délku hadice určíte dle vzdálenosti filtrace a odpadního odtoku od bazénu.

Pro křišťálově čistou vodu v průběhu celé sezóny je zapotřebí bazénu věnovat pravidelnou péči také ve formě bazénové chemie. Na výběr máte z chlorové či bezchlorové varianty (na bázi polymeru či peroxidu). Můžete také použít chemii k úpravě pH bazénové vody a také chemii proti řasám, vápníku nebo zakalené vodě. V případě, že používáte bazénovou chemii ve formě tablet, je vhodné pořídit také plovák pro bazénovou chemii, díky němuž zamezíte vyběleným místům.

Jaké zvolit tepelné čerpadlo

Pokud chcete mít v bazénu vždy příjemně teplou vodu bez ohledu na to, jestli je parné léto či sychravý podzim, neměli byste podcenit výběr správného tepelného čerpadla. Na trhu najdete úsporná a ekologická bazénová čerpadla, která díky své vysoké efektivitě, bezkonkurenčnímu výkonu i extrémně tichému režimu strčí běžná čerpadla hravě do kapsy.

Na výběr máte například čerpadlo Fuego, které je určeno pro vířivky a nadzemní bazény do 20 m3 (možnost použít i na slanou vodu). Čerpadlo se vyznačuje extrémně tichým režimem a díky použitému chladivu R32 je šetrnější k přírodě než klasická čerpadla, která zpravidla používají toxičtější chladiva R410A a R404A. Zároveň výrazně šetří prostor a je velice snadné na montáž. Navíc ho můžete napojit na klasickou zahradní hadici o průměru 32/38 mm.

Větší čerpadlo Mr. Silence (případně Mr. Silence PRO) s invertorem slouží k udržování stálé teploty vody v bazénu. Značnou výhodou tohoto čerpadla je fakt, že díky němu si můžete užívat plavání nejen v létě, ale také na jaře a na podzim. Vzhledem ke svému nadčasovému designu výrazně šetří prostor a nabízí intuitivní chytré ovládání. Dá se navíc programovat na dálku přes mobilní aplikaci. Zároveň u něj máte jistotu energetické úspory (náklady na ohřev vody v bazénu se vám sníží až o 93 %). Stejně jako čerpadlo Fuego využívá Mr. Silence ekologičtější chladivo R32, čímž oproti jiným čerpadlům šetří životní prostředí.

Samotná příprava bazénu

Bazén je dobré začít připravovat na léto ve chvíli, kdy venkovní teploty stabilně přesahují 15 °C. V první řadě je potřeba odstranit usazené nečistoty ze stěn a dna a následně je důkladně opláchnout vodou. Bazénovým vysavačem odstraňte ze dna bazénu hrubé nečistoty a plovoucí smetí posbírejte za pomocí síťky na teleskopické tyči. Připojte hadicemi filtraci a bazénové čerpadlo.

Následně zkontrolujte a případně dotáhněte veškeré spoje a dopusťte vodu – ta by měla dosahovat do středu přítokové příruby skimmeru. Poté zapněte filtrační okruh a dalších dvacet čtyři hodin nechte vodu filtrovat. V posledním fázi překontrolujte a případně upravte hodnotu pH. Nyní je váš bazén připraven k použití a vy si tak můžete dopřát ničím nerušený relax.

Přejít na tepelné čerpadlo pro ohřev bazénu

picture

Naše bazénová čerpadla jsou k dostání u těchto prodejců