Ohřev bazénu tepelným čerpadlem a teplota bazénu - srovnání solárního ohřevu a tepelných čerpadel

30.8.2023

Máte vlastní bazén, nebo zvažujete jeho pořízení a toužíte ho využívat co nejvíce? Chladnější měsíce už nemusí bránit vašim plánům na osvěžující koupání. Ohřev bazénu vám umožní prodloužit sezónu a vychutnat si teplou vodu i mimo letní měsíce. Jaká je ale nejlepší varianta pro váš bazén? Podívejte se na srovnání solárního ohřevu a tepelných čerpadel.

Ohřev bazénu sluncem

Solární ohřev bazénu je inovativní systém, který využívá energii slunečního záření k ohřevu vody ve vašem bazénu. Skládá se z kolektorů, které jsou umístěny na střeše, zahradě nebo jiném vhodném místě. Kolektory obsahují trubky nebo kanály, kterými protéká voda. Sluneční záření zahřeje vodu v kolektorech, která poté proudí zpět do bazénu a zvyšuje jeho celkovou teplotu. Některé systémy mohou zahrnovat čerpadlo, které pomáhá přečerpávat vodu mezi bazénem a kolektory, což zajišťuje rovnoměrné ohřátí vody.

Výhody a nevýhody

Největší výhodou solárního ohřevu je, že využívá zdarma dostupnou sluneční energii. Po instalaci je jeho provoz prakticky bez nákladů, což dlouhodobě snižuje vaše náklady na provoz bazénu. Solární ohřev je také šetrný k životnímu prostředí. Neprodukuje emise skleníkových plynů ani jiné znečišťující látky. Solární systémy jsou relativně jednoduché, a mají dlouhou životnost.

Mínusem solárního ohřevu je, že jeho účinnost závisí na množství slunečního záření a může být tedy omezená počasím.

Instalace solárního systému může být nákladná. Přestože dlouhodobě snižuje náklady na provoz, investice do kvalitních kolektorů a profesionální montáže může být vyšší. Efektivní ohřev vyžaduje dostatečnou plochu pro umístění kolektorů. Pokud nemáte k dispozici dostatek volného prostoru, může to omezit účinnost systému.

Tepelná čerpadla pro delší koupání

Tepelná čerpadla jsou zařízení, která umí přenášet teplo z jednoho místa na druhé. V případě ohřevu bazénu se tepelné čerpadlo využívá k přesunu tepla z okolního prostředí (vzduchu nebo vody) do vody ve vašem bazénu. Princip fungování tepelného čerpadla je založený na cyklickém chlazení a ohřevu pracovního média.

Výhody a nevýhody

Tepelná čerpadla využívají teplo z okolního vzduchu nebo půdy a umožňují efektivní ohřev vody i za méně příznivých povětrnostních podmínek. Mohou pracovat celoročně. Díky využití tepelné energie z okolí mají také vysokou účinnost a při nižších teplotách vzduchu dokážou ohřát vodu na kýženou teplotu.

Čerpadla sice vyžadují elektrickou energii k provozu kompresoru, provozní náklady jsou ale relativně nízké ve srovnání s tradičními topnými systémy. Pořizovací cena tepelných čerpadel může být vyšší než u jiných ohřevových systémů, investice se ale rychle vrátí.

Následující graf přehledně ukazuje účinnost solárního ohřevu a ohřevu tepelným čerpadlem.

Pokud jste nadšený z myšlenky užívat si svůj bazén po většinu roku a dosáhnout teploty až 30 °C, tepelná čerpadla jsou pro vás skvělou volbou. Díky své schopnosti využívat teplo z okolního vzduchu vám umožní pohodlné a příjemné koupání od Dubna do Října.

Přemýšlíte-li o pořízení tepelného čerpadla, obraťte se na nás. S výběrem toho pravého pro příjemné koupání od jara do podzimu vám rádi pomůžeme.

picture

Naše bazénová čerpadla jsou k dostání u těchto prodejců