Kam u bazénu umístit tepelné čerpadlo? | Pooltechnika

Kam u bazénu umístit tepelné čerpadlo?

26.4.2023

Umístění tepelného čerpadla u bazénu je důležitým faktorem pro jeho efektivní provoz. Pokud si nejste jisti, kam ho správně u vašeho bazénu umístit, přinášíme vám několik tipů, podle kterých je dobré se při výběru místa pro čerpadlo řídit.

Tepelné čerpadlo by mělo být umístěno co nejblíže bazénu, ideálně ve vzdálenosti do 3 metrů od bazénu. Tím se minimalizují ztráty tepla v potrubí a zvýší se efektivita tepelného čerpadla.

Zároveň by tepelné čerpadlo mělo být umístěno na rovném a stabilním povrchu, který unese jeho váhu. Může to být například betonový podklad nebo speciální podložka pro tepelné čerpadlo.

Myslete také na to, že tepelné čerpadlo by mělo mít dostatečný prostor kolem sebe pro volný přístup pro údržbu, opravy a pro výměnu vzduchového filtru. Doporučuje se nechat minimálně 30 cm prostoru na všech stranách tepelného čerpadla.

Tepelné čerpadlo ideálně umístěte na místě s dostatečným prouděním vzduchu a zároveň volným odtokem vzduchu. Nedoporučujeme jej umisťovat do uzavřeného prostoru, který by mohl omezit průtok vzduchu a snížit efektivitu čerpadla.

Zohledněte hlučnost tepelného čerpadla. Tepelná čerpadla mohou vyprodukovat určitý hluk během provozu, a proto je důležité zvážit umístění tepelného čerpadla. Vyvarujte se jeho umístění v bezprostřední blízkosti okolních obytných prostor nebo míst určených k odpočinku.

Tepelné čerpadlo potřebuje přístup k elektrické energii, proto je důležité zajistit dostatečný a bezpečný zdroj elektrické energie poblíž umístění tepelného čerpadla.

Závěrem je dobré zmínit, že tepelná čerpadla mohou být vystavena běžným klimatickým a povětrnostním vlivům. Není je proto potřeba nějak zakrývat před deštěm apod.

Instalaci tepelného čerpadla je doporučeno vždy konzultovat s odborníkem nebo instalatérem. Ten vám poskytne konkrétní rady a doporučení pro váš bazén. Pokud se tedy chystáte pořídit si nové tepelné čerpadlo, neváhejte se na nás obrátit! Náš tým odborníků vám ochotně pomůže najít to nejlepší možné řešení, aby vaše čerpadlo fungovalo na 100 % a vy jím nebyli nijak rušeni.

Shrňme si to

Pokud se chystáte instalovat tepelné čerpadlo k bazénu, musíte zvážit, kde je nejlepší umístění pro efektivní vytápění vody a zároveň pro maximální ochranu zařízení. Zde je pár faktorů, které je třeba zvážit při rozhodování o umístění tepelného čerpadla u bazénu.

  1. Blízkost k bazénu. Je důležité mít tepelné čerpadlo umístěno co nejblíže bazénu, aby nedocházelo k velkým ztrátám tepla, když voda putuje hadicemi mezi čerpadlem a bazénem. Příliš velká vzdálenost může způsobit, že bude tepelné čerpadlo muset pracovat příliš tvrdě a spotřebovávat příliš mnoho energie.

  2. Ochrana tepelného čerpadla. Tepelné čerpadlo by mělo být umístěno v místě, kde bude chráněno před nepříznivými povětrnostními podmínkami, jako jsou silný vítr nebo příliš vysoké teploty. Proto se obvykle doporučuje instalovat tepelné čerpadlo do místnosti nebo přístřešku s dostatečnou ventilací, kde bude chráněno před nepříznivými vlivy počasí.

  3. Vzdálenost od elektrického zdroje. Tepelné čerpadlo musí být připojeno k elektrickému zdroji. Proto je důležité zvážit vzdálenost tepelného čerpadla od zdroje elektřiny, aby se minimalizovala ztráta energie. Pokud je tepelné čerpadlo příliš daleko od zdroje elektřiny, může být zapotřebí použít delší kabely nebo dokonce zesilovač signálu.

  4. Dostatek prostoru. Při instalaci tepelného čerpadla u bazénu je důležité zvážit dostatečný prostor pro samotné zařízení. Musí být umístěno tak, aby se k němu dalo snadno přistoupit a aby mělo dostatek prostoru pro ventilaci.

  5. Kvalita podloží tepelného čerpadla. Posledním faktorem, který je třeba zvážit při instalaci tepelného čerpadla u bazénu, je kvalita podloží. Podloží by mělo být stabilní a rovné, aby se zajistilo bezpečné a stabilní umístění tepelného čerpadla.

Rádi vám s tepelným čerpadlem poradíme. Napište nám.

picture

Naše bazénová čerpadla jsou k dostání u těchto prodejců