Jaká je spotřeba tepelného čerpadla při ohřevu bazénu? | Pooltechnika

Jaká je spotřeba tepelného čerpadla při ohřevu bazénu?

1.4.2022

Chcete prodloužit koupací sezónu ve vašem bazénu na maximum? Příjemně teplou vodu na jaře i během podzimu zařídí tepelné čerpadlo, které na rozdíl od solárního ohřevu funguje nejen za slunečných dní. Na druhou stranu samozřejmě vyžaduje jisté náklady na provoz. Jaká spotřeba je optimální a jak vybrat úsporné čerpadlo?

Není čerpadlo jako čerpadlo

Před tím, než se pustíte do výběru tepelného čerpadla, je třeba si odpovědět na několik otázek:

  • Jaký je objem vašeho bazénu?
  • Je vnitřní, venkovní nebo venkovní zastřešený, případně izolovaný?
  • Kolik můžete do tepelného čerpadla investovat?

Nejzákladnějším kritériem je správný výkon pro vaši velikost bazénu. Tento údaj si jednoduše spočítáte. Například bazény o objemu 20–30 m³ vyžadují výkon kolem 5 kW, u objemu 60 kubíků sáhněte po výkonu 12 kW.

Při výběru tepelného čerpadla je zásadní i topný faktor, čili poměr příkonu a výkonu. Pokud například vložíte energii 1 kW a voda se ohřívá energií 5 kW, mluvíme o topném faktoru 5. Každý majitel chce také vědět, kolik ho kromě samotného čerpadla bude stát jeho provoz. Cena energií v posledním roce prudce stoupá a úměrně tomu roste i zájem o úsporná řešení s nízkou spotřebou.

Jakou spotřebu lze od tepelného čerpadla očekávat?

Spotřeba konkrétních modelů bazénových tepelných čerpadel se liší v závislosti na ostatních parametrech. Například pro ohřátí bazénu o objemu 60 m³ o 12 stupňů budete potřebovat přibližně 835,2 kWh. Spotřebu samozřejmě navyšuje režim, kdy se běžné tepelné čerpadlo střídavě vypíná a zase zapíná, aby vodu ohřálo. Existují však i úsporná čerpadla, která zpočátku pracují se 100% výkonem, po dosažení požadované teploty však sníží výkon na polovinu, jeho spotřeba je tedy oproti klasickému čerpadlu o stejném výkonu přibližně poloviční. Tímto způsobem můžete za 10 let ušetřit až 124 000 Kč.

Chcete teplou vodu, ale zároveň ušetřit za energie? Prohlédněte si tichá, úsporná a ekologická tepelná čerpadla značek Fuego a Mr. Silence. Rádi vám poradíme s výběrem konkrétního modelu pro váš bazén.

Přejít na tepelné čerpadlo pro ohřev bazénu

picture

Naše bazénová čerpadla jsou k dostání u těchto prodejců