Jaká je ideální teplota v bazénu?

9.4.2024

Není asi nic lepšího, než si jít v horkém letním dni zaplavat v příjemné a čerstvé bazénové vodě. Ale co když je voda v bazénu chladnější než pořádná ledová koupel? Jako majitel bazénu musíte porozumět aspektům údržby bazénu, zejména teplotě vody pro ideální koupel a plavání.

Jaká je ale nejlepší teplota vody v bazénu? Pokračujte ve čtení a dozvíte se to.

Bezpečnost a pohodlí

Obecně doporučená teplota vody pohybuje od 25,5 °C do 29,5 °C pro nejpohodlnější a nejbezpečnější plavecký zážitek (teplota se může samozřejmě lišit v závislosti na tom, kdo a za jakým účelem bazén používá). Například mladší děti a starší lidé budou obecně potřebovat vyšší teploty v rozmezí od 28 °C do 34 °C, zatímco pohodlná teplota bazénu pro dospělé je 27 °C až 81 °C. Pokud plavete pro fitness účely, doporučujeme chladnější teploty 25 °C až 28 °C. Je tedy třeba upravit teplotu vody tak, aby vyhovovala potřebám toho, kdo ji používá a za jakým účelem.

Zabraňte růstu bakterií a řas

Podle studií je teplejší voda pro různé bakterie vhodnější a umožňuje také řasám rychleji vyplavat na povrch. Pokud budete vodu v bazénu udržovat na doporučené teplotě 25,5 °C do 29,5 °C, můžete tím pomoci dřžet růst řas a bakterií pod kontrolou a také zabránite odpařování chemikálií z bazénu.

Teplejší voda pro starší generace

Pokud tedy v domácnosti s bazénem žijí i senioři nebo očekáváte, že budou mezi hosty, kteří využijí váš bazén, stojí za zmínku, že jak naše tělo stárne, tím citlivější je na extrémní hodnoty teplotního spektra. Příliš chladná voda může být pro seniory opravdu nepříjemná, zvláště při artritidě a jiných onemocněních kloubů, které jsou u seniorů celkem časté. A příliš horká voda by zase mohla vést k ještě závažnějším účinkům, jako je třeba úpal!

Ideální teplota pro seniory, aby byli v bezpečí a cítili se pohodlně, je ideálně někde kolem 30 a 31 stupňů Celsia. Tato teplota je ideální pro artritické klouby a stále není příliš horká, aby způsobila nějaké významné problémy. Ve skutečnosti u případů artritidy, které způsobují omezený pohyb a funkci, můžete jít až na 32 stupňů Celsia, ale ne více!

Navíc, pokud někdo hledá teplotu vody vyšší než 32 stupňů Celsia, bylo by nákladově efektivnější jít do lázní, než vyhřívat celý bazén.

Jakou teplotu vody pro cvičení a fitness v bazénu?

A pokud plánujete využívat bazén pro cvičení, pak byste měli v baténu mít teplotu vody doporučenou výše, tedy kolem 25 až 28 stupňů. Vzhledem k tomu, že se vaše tělo bude cvičením zahřívat, nižší teplota zabrání přehřátí těla a umožní vám cvičit o něco déle.

Perfektní teplota pro plavání a hraní dětí

Někdo by si mohl myslet, že při vší té aktivitě, kterou děti v bazénu provádějí, je studenější voda a nižší teploty pro koupání dětí lepší. Ale ve skutečnosti je dobré udržovat vodu na příjemné úrovni, kolem 29-30 stupňů, aby jejich svaly zůstaly zahřáté a uvolněné a aby se zabránilo potížím při plavání, jako jsou křeče a další problémy, které mohou vést k vážnějším problémům nebo nehodám.

Pokud tedy máte děti nebo je učíte plavat, zvažte zvýšení teploty na přibližně 29 stupňů.

Na co myslet při zvyšování teploty bazénu

Nyní, pokud jste jako my a rádi udržujete teplotu bazénu na pohodlných 26 až 28 stupních, stojí za zmínku, že zvýšení teploty vašeho bazénu pro děti nebo seniory může někdy stát hodně peněz.

Pokud s vámi žije senior (nebo máte artritidu) a přemýšlíte o tom, jak neustále udržovat teplejší vodu ve vašem bazéně, může být lepší pořídit si vířivku, protože to bude ve finále levnější, než udržování vody v bazénu na 30 až 32 stupních po celý rok!

Pokud zvýšíte teplotu vody nad 29 stupňů, abyste se přizpůsobili hostům, je vždy dobré vzít na vědomí, že z přidané teploty mají prospěch nejen děti a senioři, ale také řasy a bakterie! Bakterie a řasy se začnou exponenciálně množit, takže je dobrým zvykem provézt šokové ošetření vody, jakmile vychladne, nebo alespoň jednou týdně, pokud plánujete v bazénu udržovat vysokou teplotu.

Poznámka: Chlór je také ovlivněn vysokými teplotami a ve vysokých teplotách ztrácí rychleji svou účinnost!

Pokud chcete účinně a nákladově efektivně vyhříav váš bazén, jsou zde naše tichá tepelná čerpadla.

picture

Naše bazénová čerpadla jsou k dostání u těchto prodejců