Jak na ohřev bazénu?

27.6.2023

Kdo má bazén jistě potvrdí, že si s ním lze užít parádní osvěžení. Chladná voda je v letním žáru jistě skvělá. Co ale dělat, když není až takové teplo a vy přesto toužíte skočit do vody. Ledová lázeň určitě není pro každého, a tak je praktické mít k bazénu i systém na ohřev vody. Podívejme se , jak je možné vodu v bazénu přihřát, abyste při koupání nedrkotali zuby.

Ohřev vody dokáže výrazně prodloužit koupací sezónu. Existuje několik možností ohřevu bazénové vody, které se liší svými vlastnostmi a účinností. Tři hlavní způsoby jsou: solární ohřev, elektrický ohřev a ohřev tepelným čerpadlem.

Ohřev sluncem

Solární ohřev bazénu využívá energii slunečního záření k oteplení vody. Solární panely, trubky, či fólie zachycují sluneční teplo a přenášejí ho do bazénové vody. Tento způsob je ekologický a energeticky úsporný, protože využívá obnovitelný zdroj energie. Nicméně solární ohřev je závislý na dostupnosti a intenzitě slunečního záření.

Elektrické vyhřívání

Dalším způsobem je elektrický ohřev bazénu, který funguje na principu elektrického vytápění vody. Topení je zajištěno pomocí ohřívače, který je připojen k elektrické síti. Elektrický ohřev je jednoduchý na použití a může být efektivní, pokud je dobře dimenzován a správně regulován. Nicméně je energeticky náročný a náklady na provoz bazénu se jeho používáním zvýší.

Tepelná čerpadla

Ohřev bazénu tepelným čerpadlem je stále populárnější volbou mezi majiteli bazénů. Tepelná čerpadla využívají k ohřevu bazénové vody energii ze vzduchu nebo vody a mohou fungovat už zhruba od  7 °C, ideálně ale při teplotě nad 15 °C.

Pro svůj provoz čerpadla sice potřebují elektřinu nicméně mají vysokou energetickou účinnost a jsou schopna poskytovat až šestinásobek přidané energie. Tepelná čerpadla jsou obvykle vybavena regulací teploty, což umožňuje efektivní řízení ohřevu vody v bazénu i její případné ochlazení. Navíc jsou šetrná k životnímu prostředí a mají nižší provozní náklady ve srovnání s elektrickým ohřevem.

Při výběru tepelného čerpadla pro ohřev bazénu je důležité zvážit několik faktorů.

V prvé řadě zjistěte objem bazénu, abyste mohli vybrat tepelné čerpadlo, které je dostatečně výkonné pro ohřev vody. Zkontrolujte energetickou účinnost tepelného čerpadla. Vyšší účinnost znamená nižší provozní náklady. Ujistěte se také, že tepelné čerpadlo má možnost regulovat teplotu vody v bazénu, abyste mohli dosáhnout optimálních podmínek pro plavání.

Nakonec zvažte náročnost instalace a pravidelnou údržbu, která je ale u tepelného čerpadla poměrně jednoduchá.

Přemýšlíte-li o pořízení tepelného čerpadla, obraťte se na nás. S výběrem toho pravého pro dlouhé a příjemné koupání vám rádi pomůžeme.

picture

Naše bazénová čerpadla jsou k dostání u těchto prodejců