Jak na ekologický ohřev bazénu?

27.9.2023

Pokud nejste otužilci, koupání v ledové vodě vás asi příliš nenadchne. A i oni občas ocení teplejší vodu. Mnohý majitel bazénu se těší, že se podaří do příjemné vody, ze které nevyleze s omrzlinami, a to nejen během léta. Vyhřívání bazénu ale může být energeticky i finančně náročné. Existuje ale způsob, jak získat teplo pro váš bazén bez zbytečné zátěže pro životní prostředí i vaši peněženku.

Tepelná čerpadla jako klíč k udržitelnosti a úsporám

Tradiční metody ohřevu vody v bazénu jako je solární nebo elektrický ohřev mají své mouchy. Ať už je to závislost na slunečných dnech nebo energetická náročnost. Stále populárnější variantou se proto stávají tepelná čerpadla. Proč tomu tak je? Tepelná čerpadla využívají principu přemisťování tepla z jednoho místa na druhé a jsou založena na obnovitelné energii ze vzduchu, vody nebo země. Tato zařízení efektivně využívají přírodní tepelné zdroje, což je nejen šetrné k životnímu prostředí, ale také vám to dokáže ušetřit nemalé peníze na účtech za energie.

Energie ze vzduchu a vody

Tepelná čerpadla mají vysokou energetickou účinnost. K ohřevu bazénové vody využívají totiž energii ze vzduchu nebo přímo z vody. Pro svůj provoz čerpadla potřebují elektřinu, nicméně mají vysokou energetickou účinnost a jsou schopna poskytovat až šestinásobek přidané energie. S tradičními systémy je to často naopak - většina energie se ztrácí a vy platíte za teplo, které v bazénu ani nepocítíte. Čerpadla jsou obvykle vybavena regulací teploty, díky čemuž efektivně nastavujete teplotu vody v bazénu a v případě potřeby ji můžete i ochladit. Výhodou je i to, že mohou fungovat už zhruba od  7 °C, ideálně ale při teplotě nad 15 °C.

Úspory na dlouhou trať

I když je investice do tepelného čerpadla na začátku vyšší než některé tradiční metody vyhřívání, úspory, které získáte v průběhu času, tuto investici kompenzují. Méně spotřebované energie znamená nižší účty za elektřinu, což přispívá k dlouhodobým úsporám. Navíc budete moci svůj bazén využívat mnohem déle a možnost domácí relaxace vám pomůže zkrátit výdaje, které byste jinak nechali jinde. Jakmile je čerpadlo nainstalováno, vyžaduje minimální zásahy z vaší strany. Navíc nebývají poruchové, což šetří váš čas, ale také snižuje náklady na servis.

Ekologická stabilita

Snížení uhlíkové stopy je pro mnohé důležitým aspektem. Tepelná čerpadla jsou v tomto ohledu šampiónem. Namísto spalování fosilních paliv vytvářejí tato zařízení teplo z obnovitelných zdrojů (vzduch, voda), což přispívá k ochraně životního prostředí a udržitelnosti celého procesu.

Investujte do pohodlí a odpočinku

Tepelná čerpadla nejsou pouze způsobem, jak udržet vaši bazénovou vodu v optimální teplotě; jsou investicí do budoucnosti. Kombinace úspor, ekologické stability a snadné údržby z nich dělá ideálního parťáka pro vaši domácí pohodu.

Přemýšlíte-li o pořízení tepelného čerpadla, obraťte se na nás. S výběrem toho pravého pro dlouhé a příjemné koupání vám rádi pomůžeme.

picture

Naše bazénová čerpadla jsou k dostání u těchto prodejců