Jak funguje tepelné čerpadlo u bazénu

29.5.2023

První teplé dny lákají k pobytu u bazénu. Co když je ale voda ve vašem bazénu studená tak, že do ní všichni členové rodiny odmítají strčit byť jen nohy? Nemusíte čekat, až slunce za několik dnů udělá svou práci. Naštěstí totiž existuje technologie, která vám umožní užívat si příjemně teplou vodu ve vašem bazénu po celou sezónu. Ano, mluvíme o tepelném čerpadle. V tomto článku vám představíme, jak tepelné čerpadlo funguje a proč byste ho měli mít i vy.

Přenos tepla pro váš dokonalý komfort 

Tepelná čerpadla jsou zařízení, která umí přenášet teplo z jednoho místa na druhé. V případě ohřevu bazénu se tepelné čerpadlo využívá k přesunu tepla z okolního prostředí (vzduchu nebo vody) do vody ve vašem bazénu. Princip fungování tepelného čerpadla je založený na cyklickém chlazení a ohřevu pracovního média.

Základními komponenty tepelného čerpadla jsou kompresor, kondenzátor, výparník a expanzní ventil.

Systém funguje následovně: Výparník obsahuje teplonosnou kapalinu, která je schopna absorbovat teplo z okolního prostředí. Následuje kompresor, který je nejdůležitějším částí tepelného čerpadla. Jeho úkolem je zvýšit tlak teplonosné kapaliny a tím zvýšit její teplotu. Teplonosná tekutina je kompresorem dopravována do spirál výměníku, kde své teplo předá bazénové vodě. Z výměníku proudí ochlazená tekutina do expanzního ventilu, kde se sníží její tlak a je ochlazená. Potom znovu míří do výparníku, kde se ohřívá proudícím vzduchem. Po předání tepla do bazénové vody se celý cyklus opakuje, aby bylo dosaženo požadované teploty.

Zážitek z pohodlného a ekonomicky výhodného ohřevu vody

Pořízením tepelného čerpadla si otevřete dveře ke koupání bez ohledu na teplotu vzduchu, což značně zvýší četnost jeho používání. A bazén si většinou nepořizujeme proto, abychom se u něj opalovali, ale hlavně kvůli příjemnému osvěžení, kvůli kterému nemusíme opustit domov ani se tísnit mezi stovkami dalších lidí na plážích nebo koupalištích.

S tepelným čerpadlem zkrátka získáte hodně muziky za rozumnou cenu.

  • Pohodlný ohřev: S tepelným čerpadlem si můžete být jisti, že voda ve vašem bazénu bude mít vždycky optimální teplotu, bez ohledu na okolní počasí. Užijete si tak koupání bez nepříjemných překvapení.
  • Energetická efektivita: Tepelná čerpadla využívají přírodní zdroje tepla z okolí, což znamená, že spotřebují jen malé množství elektrické energie.
  • Životní prostředí: Použití tepelného čerpadla je šetrné k životnímu prostředí. Místo spalování fosilních paliv vytváří tepelné čerpadlo čistou a obnovitelnou formu energie, což přispívá k ochraně životního prostředí pro budoucí generace.

Už víte, jak tepelné čerpadlo funguje a jaké jsou jeho výhody – teď nastává čas jednat. Přemýšlíte-li o pořízení tepelného čerpadla, obraťte se na nás, nechte se přesvědčit o jeho přínosech a užívejte si tepelný komfort a neomezenou radost z vašeho bazénu po celý rok!

picture

Naše bazénová čerpadla jsou k dostání u těchto prodejců