Důvody, proč ohřívat vodu tepelným čerpadlem

29.3.2023

Popularita bazénů v Česku stále roste. Jedinou nevýhodou našich podnebných podmínek může být fakt, že samotný sluneční svit nám vodu v bazénu ohřeje jen pár týdnů v roce. Pokud tedy nejste zdatný otužilec a chcete si bazénové radovánky užívat od jara až do podzimu, bude vás zajímat způsob ohřevu vody v bazéně. V dnešním článku jsme pro vás sepsali, která z možností ohřevu vody je ta nejlepší.

Nejchytřejší řešení z hlediska úspor i ekologie

Existuje několik možností, jak vodu v bazéně ohřát. Tou nejčastější (a nejúspornější) je spoléhat se na teplé letní sluneční paprsky. Očividnou nevýhodou je v tomto případě závislost na počasí, a pokud v dané sezoně nedorazí vlna veder, nemusíte vytoužené teploty v bazéně vůbec dosáhnout. Napomoci si tak můžete například instalací solárně termických kolektorů neboli solárních panelů. V tomto případě se sice jedná o variantu, která je po počáteční investici poměrně úsporná, ale výkon panelů je opět závislý na slunečním záření a není proto stabilní. Další variantou jsou elektrické přímotopy - ty umí dosáhnout požadované teploty vody (včetně jejího ochlazení) v jakémkoliv ročním období, musíte ale počítat s vysokou cenou za spotřebovanou elektřinu (z 1 kW vložené elektrické energie získáme 1 kW tepelné energie). Zapřemýšlejte proto nad třetí variantou a to ohřevem vody v bazéně pomocí tepelného čerpadla se systémem vzduch – voda.

Hlavním předpokladem pro úspěšný ohřev vody pomocí tepelného čerpadla je samozřejmě zastřešení bazénu (v opačném případě by tento proces ztrácel smysl). Jejich výkon je velice úsporný, jelikož může využívat přírodní zdroje tepla, jako jsou vzduch, voda nebo země, a přeměňovat je na teplo pro ohřev vody. Tímto způsobem lze ušetřit velké množství energie, což logicky vede k nižším nákladům na energii. A protože tepelné čerpadlo využívá obnovitelné zdroje tepla, přispívá k ochraně životního prostředí snižováním emisí skleníkových plynů a jiných škodlivých látek do atmosféry.

Tepelné čerpadlo jako víceúčelový pomocník

Další silnou stránkou této varianty je rychlost ohřevu. Tepelné čerpadlo pracuje velmi rychle a bazén o průměrné velikosti dokáže ohřát v rámci několika hodin, můžete si tedy ihned užívat. Za zmínku stojí i jejich dlouhá životnost. Tepelná čerpadla jsou obvykle navržena tak, aby vydržela mnoho let provozu, což znamená, že jsou spolehlivou a výhodnou investicí do vašeho bazénářského vybavení. Nehledě na to, že pro svou víceúčelovost lze tepelné čerpadlo využít nejen pro ohřev vody v bazéně, ale i v celé domácnosti nebo pro vytápění domu či klimatizaci.

Pokud zvažujete nákup tepelného čerpadla, ale nejste si jisti jeho instalací nebo které přesně vybrat, neváhejte se na nás obrátit. Náš tým profesionálů pro vás najde to nejlepší vhodné řešení a pomůže vám s jeho realizací.

Zdroj obrázku: TatiBoksBO / depositphotos.com

picture

Naše bazénová čerpadla jsou k dostání u těchto prodejců